LuoTo-hankkeessa on aloittanut uusi projektikoordinaattori kesäkuussa

LuoTo-hankkeen tiimi täydentyi uudella jäsenellä kesäkuussa, kun Milla Martikainen aloitti LuoTo-jatkohankkeessa osa-aikaisena projektikoordinaattorina. LuoTo on Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen verkostohanke, joka edistää luovien alojen kestävyyssiirtymää ja tuottaa kestävyyskoulutusta, verkkoalustan sekä verkosto- ja mentorointipalveluja luovien alojen kestävyyshankkeiden edistämiseksi vuosina 2024-2025.  LuoTo-jatkohanketta ovat toteuttamassa Uudenmaan liitto ja Creasus ry. Hankkeelle on myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa Kulttuurin ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea ja se on Euroopan unionin NextGenerationEU:n rahoittama. 

Koulutukseltaan Martikainen on taiteen maisteri Aalto-yliopistosta ja teatteritaiteen maisteri Taideyliopistosta. “Olen opiskellut muun muassa esittävien taiteiden lavastusta ja valosuunnittelua, ja ne ovat antaneet minulle sekä teoriaan että taiteen tekemisen materiaalisuuteen ja tuotantotyön käytäntöön juurtunutta näkökulmaa ekologisen kestävyyden kysymyksiin. Ekososiaalisen kestävyysmurroksen edistäminen on ollut minulle keskeinen syy hakeutua taiteen alalle, ja tämän puskemana olen päätynyt työskentelemään laajasti erilaisissa rooleissa suunnittelijasta ja taiteilijasta tuottajaan, fasilitaattoriin ja opettajaan”, Martikainen kertoo.

Martikainen on työskennellyt ekologisen kestävyyden parissa taiteellisessa työssään erityisesti esittävien taiteiden parissa ja kirjoittanut aiheesta mm. Liikekieli-verkkolehteen ja Taideyliopiston Sustainable Choices -julkaisuun. Hän myös opettaa työparin kanssa ekologisesti kestävämmän näyttämön kurssia Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja työskentelee ekososiaalista kestävyysmurrosta taiteen ja monialaisen yhteistyön avulla edistävässä Metsäesitys ry:ssä sekä on mukana ekologista jälleenrakennusta edistävässä Mustarinda ry:ssä. 

Martikaiselle erityisen läheistä on kestävyystyön monimuotoisuus ja mahdollistaminen erilaisille toimijoille: “LuoTo-hankkeeseen osallistuin jo ensimmäisessä vaiheessa 2023 esittävien taiteiden työpajassa yhtenä alustajana. Olen seurannut hankkeen etenemistä mielenkiinnolla alusta asti. Olen innoissani mahdollisuudesta työskennellä kestävyysmurroksen edistämiseksi luovilla aloilla. Toivon että LuoTo-hankkeessa tapahtuva verkostoituminen ja kouluttaminen antavat eri luovien alojen toimijoille kunkin omaan tilanteeseen sopivia työkaluja ja ideoita kestävyystyön tekemiseen. 

Kestävyyssiirtymän ollessa kyseessä ajattelen, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa toimia, vaan tarvitaan monenlaisia erilaisia toimijoita ja toimintatapoja, jotta mukaan saadaan jokainen – ihmiset eivät lähde rakentamaan sellaista tulevaisuutta, jossa he eivät näe itseään osana. Oikeudenmukaisuus on minulle tärkeää kestävyysmurroksen edistämisessä, ja haluan pitää mukana tasa-arvon ja saavutettavuuden kysymykset sekä paikallisella että globaalilla tasolla.”

Martikainen toteaa, että nykyinen taloudellinen ja poliittinen tilanne ei ole etenkin pienille toimijoille aina helppo ympäristö työskennellä kestävyyssiirtymän parissa: “Monikriisi on kuitenkin jo täällä eikä kestävyyden kysymyksiä voi laittaa hyllylle odottamaan parempia aikoja, sillä toiminnan aika on viimeistään nyt. Näen luovilla aloilla ja taiteella monenlaisia mahdollisuuksia muutoksen edistämiseksi. Kehittäessään omia rakenteitaan ja toimintatapojaan kestävämmäksi, luovat alat voivat luoda kestävämpää kulttuuria myös muualle yhteiskuntaan. Taiteella ja luovilla aloilla on sisältöjensä kautta voimaa käsitellä tätä muutosta kokonaisvaltaisella tavalla ja keskeinen rooli kestävien tulevaisuuksien kuvittelemisessa ja kokeilemisessa.”

Seuraava
Seuraava

Kestävyysverkosto vauhdittaa vihreää siirtymää luovilla aloilla